Respectul faţă de ceilalți este cheia către munca eficientă în echipă

        Proiectul demarat de către Google în căutarea cheii secrete către munca eficientă în echipă, cunoscut drept Proiectul Aristotel, s-a desfășurat pe parcursul a mai multor ani și a inclus intervievarea a sute de angajați și analiza datelor referitoare la persoanele implicate în peste 100 de echipe active ale companiei.

Cercetătorii au făcut numeroase eforturi să găsească o formulă magică – mixul perfect de indivizi necesari formării unei echipe stelare – dar acest lucru nu a fost chiar atât de simplu.

Abordarea bazată pe date exacte efectuată de Google, a subliniat ceea ce liderii în lumea afacerilor știau deja de ceva timp.

Cele mai bune echipe au în vedere faptul că:

  • fiecare membru trebuie să participe în mod egal în conversații și
  • sentimentele fiecarui individ sunt respectate.

Se pune mai puțin accent pe componența echipei, atenția se concentrează astfel pe modul de interacționare a membrilor între ei.

Descoperirea celor de la Google își găsește ecoul în celebra carte a lui Stephen Covey, din anul 1989, intitulată Cele 7 obiceiuri ale oamenilor foarte eficienți: Membrii echipelor productive găsesc metode să se înțeleagă unii pe alții, să relaționeze între ei și în cele din urmă să se facă pe ei înșiși înțeleși.

Matt Sakaguchi, unul dintre managerii intermediari ai Google, s-a arătat dornic să pună în practică ceea ce au reușit să descopere prin Proiectul Aristotel. În unul din interviurile date presei, acesta îi povestește reporterului ziarului The New York Times, cum a reușit să comunice cu echipa sa probleme din afara serviciului, chiar și cele mai delicate, precum diagnosticul său legat de cancer. Comunicarea acestui fapt a dus ulterior la destăinuirea poveștilor personale a fiecărui membru, creând astfel o legătură mai puternică între coechipieri.

La baza strategiei și a rezultatului proiectului desfășurat de Google, se află conceptul de ”siguranță psihologică”. Acest concept presupune siguranța fiecărui membru în a-și asuma riscuri și a împărtăși idei fără teama de a fi umilit sau luat în râs.

După cum ne explică și cei de la Google:

  • Ai simțit că poți să întrebi care este scopul final, fără riscul de a părea că ești singurul pe dinafara subiectului? sau
  • Ai optat să continui fără să clarifici nimic, pentru a nu fi perceput drept o persoană în necunoștință de cauză?

Siguranța psihologică este cel mai important factor în construirea unei echipe de succes. Astfel, fără a fi nevoie de prea multe cuvinte: fii drăguț și respectuos cu ceilalți coechipieri.

Sursă articol: http://goo.gl/WSnc29

Postăm articole pe tema Leadership-ului pentru că oferim:

  1. Consultanţă pe Managementul Performanţei,
  2. Coaching de carieră,
  3. Coaching de performanţă.

Date contact echipa Premian: 0735 519 633, contact@premian.ro.