Recruiteri versus programatori
Putem admite cu uşurinţă că între firmele de recrutare și programatori este un mare război psihologic.
Programatorilor le este “teamă “să îşi actualizeze profilele pe site-urile de social media deoarece cândva, într-un fel, un recruiter “ninja” îi va vedea profilul, îi va găsi adresa de mail şi îl va vâna.
În continuarea articolului regăsim aşteptările programatorilor şi recomandări de abordare a acestora.
Ce doreşte un programator?
1. Sunt oameni pasionaţi de ceea ce fac, însă iubesc şi banii. Este important ca un recruiter să ştie nivelul financiar al firmei pentru care angajează cât şi nivelul salariilor din piaţă. Ţineţi cont că un bun programator lucrează într-un mediu organizaţional deosebit, cu o echipă grozavă. Este necesar ca noul salariu să compenseze echipa, deci acesta trebuie să fie cu 15-20% mai mare. Cunoaşte-ţi ţinta!
2. O condiţiei esenţială este ca un recruiter să se asigure dacă are nevoie de un programator web, un programator desktop sau alt tip de programator. Evitaţi confuziile de genul: Java cu JavaScript, C cu C ++, etc. În cazul în care căuţi un programator JavaScript și vorbești cu un programator Java … e ghinion și o mare pierdere de timp.
3. Este necesar să cunoşti job-ul şi să împărtăşeşti cu candidatul. Ce anume va face? Va fi parte dintr-o echipă de dezvoltare, va lucra la o interfață sau va interacționa cu clienții? Deci, pregătește un răspuns bun pentru întrebarea „de ce ai nevoie de mine?“.
4. Detalii despre noul mediu de lucru. Nu îl trimite pe un „teren necunoscut“. Va avea un laptop sau un desktop, locația exactă a biroului, media de vârstă a echipei , posibilităţi de promovare etc.
5. Un recruiter va avea la conturile de pe social media o poză a sa. Programatorilor nu le place să vorbească cu „fără față“ Maria, nici cu „față de câine“ Alina. Aceştia vor căuta profilul persoanei cu care au discutat pentru a se asigura că este o persoană serioasă şi că pot avea încredere în ceea ce li s-a spus.
Recomandări
1. Evitaţi să vă apropiați de un programator cu experiență dacă știți că nu dispuneţi de bugetul necesar.
2. Încercarea de a-i cumpăra prin cuvinte frumoase, nu funcţionează la ei.
3. Evită să suni de două ori, nu insista. Este deranjant!
4. Citește oamenii și evită acei programatori care se consideră plini de cunoștințe. Orice programator bun știe că în fiecare zi, există o mulțime de lucruri noi de învățat.
5. Există programatori ce preferă companiile mici sau de start-up și alţii care preferă corporațiile. E treaba ta să îi diferenţiezi.
Postăm articole pe tema Resurselor Umane pentru că oferim:
1. Servicii de Recrutare;
2. Servicii de Administrare de Personal;
3. Servicii de Team Building.
Date contact echipa Premian: 0735 519 633 , contact@premian.ro .