5 principii care te vor ajuta să faci faţă schimbării constante

                   Deseori auzim că singurul lucru constant este schimbarea.
Antreprenorii au conştientizat faptul că schimbarea devine parte integrată a operaţiunilor de zi cu zi, astfel riscul devenind partener familiar al acestora.
Iată 5 moduri prin care poţi face faţă provocărilor, transformându-ţi afacerea într-una prosperă.
1. Parteneri, nu doar muncitori.
Este important ca angajaţii companiei tale să fie trataţi ca parteneri în procesul de comunicare. Implică-i, pentru a le câştiga loialitatea şi dedicarea, în primul rând și în al doilea rând pentru a face schimb de informații. Încurajează-i să pună întrebări , acest lucru vă dă posibilitatea de a explora alternative împreună.
Tăcerea este nepotrivită în acest model. Lipsa unor răspunsuri, opinii sau sesizări ca feedback la adresa informărilor ce vin de la conducere indică un mediu lipsit de încredere. Oferă ceea ce vrei să primeşti de la angajaţii tăi. Preocupările neexprimate nu pot fi abordate sau rezolvate.
2. Oameni, nu doar angajaţi.
Acordând valoare adăugată relaţiilor cu angajaţii te va ajuta să le câştigi încrederea. Oamenii urmează doar liderii pe care îi cunosc şi în care au încredere. Acest lucru este un punct critic în firmele care se confruntă cu o permanentă schimbare. Este necesar ca un manager să ajungă să cunoască oamenii care lucrează pentru el şi de asemenea să le permită acestora să îl cunoască la fel de bine.
3. Participanţi, nu doar personal de execuţie.
E important ca oamenii să fie implicaţi în activităţi, în grade diferite, în funcţie de rolul lor în companie şi schimbările ce îi privesc în mod direct. Acest lucru necesită lideri dispuşi să aloce mai mult timp, exerciţiu şi răbdare pentru a implementa libera iniţiativă în cadrul proceselor de muncă. În acest mod angajaţii se simt responsabili pentru rezultatele obţinute deoarece, au luat parte la procesul de creare a schimbării şi nu au fost trataţi doar ca personal care pune în aplicare ideile altcuiva.
4. Securitate, nu doar siguranţă.
Pentru a prospera într-un mediu în care schimbarea este considerată o constantă, este necesar ca liderii să fie toleranţi la risc, să evite să devină defensivi, să construiască relaţii bazate pe încredere şi să combată presiunea cu răbdarea.
5. Competenţă , nu doar reactivitate.
Pentru a pune în aplicare principiile discutate mai sus este indicat să se definiească competenţele specifice fiecărui post existent în organigrama companiei. Pe măsură ce dezvolţi sarcinile specifice fiecărui post şi instrumentele de selecţie vei reuşi să atragi oamenii potriviţi. Odată selectaţi, este important, ca angajaţii să fie instruiţi, să li se ofere posbilităţi de dezvoltare, să fie evaluaţi periodic şi recompensaţi. Toate aceste acţiuni având la bază competenţele clar convenite pentru fiecare post.
Dacă compania ta îşi va însuşi principiile enunţate mai sus, vei putea gestiona mai bine riscurile asociate schimbării constante şi aceasta va prospera chiar şi în acest mediu plin de provocări.

Sursă articol: https://www.entrepreneur.com/article/277725

Postăm articole pe teme legate de management pentru că oferim:
1. Consultanţă Managementul Performanţei;
2. Training leadership;
3. Servicii de recrutare.

Date contact echipa Premian: 0735 519 633 , contact@premian.ro .