7 caracteristici comune angajaţilor neproductivi
Concedierea angajaţilor poate fi dificilă pentru orice manager sau organizaţie. Iată 7 semne ce te vor ajuta să decizi daca este timpul ca unul din angajaţii tăi să plece.
În lumea afacerilor termenul “neproductiv” este văzut în 3 moduri diferite. În primul rând un angajat poate fi atât de învolburat la birou încât tu nu ţi-ai dat seama că, în realitate,el nu a fost niciodată productiv. În al doi-lea rând poţi vedea cum randamentul unui angajat începe să scadă şi să realizezi că angajatul a devenit neproductiv. Sau în cele din urmă, un angajat poate fi neproductiv iar toată lumea ştie lucrul acesta.
Cu toate acestea, în toate cele 3 situaţii, caracteristicile sunt aceleaşi. De ce şi cum ajung angajaţii să fie neproductivi este o poveste diferită, dar pentru angajatori totul începe cu abilitatea de a recunoaşte unele dintre aceste caracteristici. Dacă poţi să recunoşti un angajat neproductiv , atunci este primul pas pentru a face schimbări.
Luaţi în considerare următoarele trăsături şi acţiuni:
1.Se plânge
Nu contează de ce se plânge sau la cine, de cele mai multe ori plângerile arată că acea persoană nu este dispusă la o schimbare. Este un „pierde vară” şi îi este întotdeauna mai uşor să se plângă decât să fie productiv. John Bradon a menţionat într-un articol că “Oamenii cu adevărat productivi nu insistă asupra problemei. Ei doar îşi fac munca.”
2.Îşi găseşte scuze mereu
Este necesar să diferenţiem situaţiile în care task-urile nu se realizeză deoarece intervin alte task-uri prioritare şi cazurile în care task-urile nerealizate au în spate doar nişte scuze. Începe să acorzi atenţie şi să vezi dacă aparent există o scuză pentru tot.
3.Amână task-urile
De cele mai multe ori un angajat, va amâna task-urile invocând diferite scuze, dar uneori vei observa că el se va comporta ca şi cum task-ul mai poate aştepta şi îl va amâna susţinând că “nu e mare lucru”. Acestă situaţie poate fi ok în doze mici, însă dacă devine un obicei va crea o problemă.
4.Cere confirmarea şefului în tot ceea ce face
Acest lucru se poate întâmpla din următoarele motive: fie că angajatul speră ca şeful să facă acel task sau să îl delege altcuiva, fie că angajatul nu poate să lucreze independent şi să facă lucrurile bine. În nici una dintre situaţii acesta nu va fi productiv. Parte a productitvităţii este abilitatea de a lua problema în mâini, să fii creativ şi să lucrezi din greu pentru a o rezolva, însă partea cea mai importantă rămâne dorinţa de a rezolva problema . Să ceri confirmarea şefului pentru tot ceea ce faci nu ajută şi în plus afectează productivitatea.
5.Este interesat doar de partea financiară
Acesta este un semn clar că angajatului nu îi pasă cu adevarat de job-ul său. Prin urmare, astfel de angajaţi vor fi productivi doar dacă vor obţine anumite beneficii. Pentru a fi cu adevărat productiv , angajatul trebuie să fie creativ şi inovativ în rolul său. Să faci doar ceea ce ţi se spune şi apoi să te opreşti din munca ta, nu înseamnă că îţi foloseşti timpul în mod eficient. Chiar mai mult decât a fi neproductiv , aceasta este o caracteristică ce arartă că angajatul nu este motivat , ceea ce ne duce la punctul următor.
6.Nu este motivat
Se poate spune, că de obicei, oamenii care nu sunt motivaţi fac lucrurile menţionate mai sus: se plâng, îşi găsesc scuze, amână, sunt interesaţi doar de partea financiară etc. De ce ar fi productiv un angajat în cazul în care nu îi pasă de companie şi de beneficiile ce le-ar putea aduce productivitatea sa? La urma urmei , pentru a fi productiv este nevoie de muncă. În unele cazuri există o lipsă de motivare şi productivitate deoarece acel angajat nu se află pe postul potrivit.
7.Dispare dorinţa pentru dezvoltarea profesională şi personală
Acest lucru se întâmplă de obicei când oamenii sunt mulţumiţi de propria persoană la postul ce îl ocupă. Poate că fac ceea ce li se spune şi nu se scuză, nici nu se plâng şi poate că uneori rezolvă singuri provocările, însă dacă dorinţa pentru dezvoltarea profesinală şi personală dispare atunci munca se transformă în rutină. O parte a productivităţii este să deprinzi noi abilităţi. Aceasta arată independenţă şi motivaţie. Fără această dorinţă de dezvoltare productivitatea va lipsi.
După cum se poate observa, caracteristicile menţionate mai sus se corelează între ele şi sunt în lanţ. Aproape că funcţionează ca un efect de domino, cu siguranţă vei regăsi 3 sau 4 dintre caracteristicile enumerate la un angajat neproductiv.
Cel mai bun lucru pe care îl poţi face, ca angajator , este să recunoşti aceste trăsături şi să iei măsuri pentru a re-motiva angajatul.
Sursă articol : http://www.inc.com/adam-heitzman/7-common-characteristics-of-unproductive-employees.html?cid=sf01002&sr_share=facebook .
Postăm articole pe tema Leadership-ului pentru că oferim:
- Training pe leadership,
- Programe de Team Building,
- Consultanţă pe managementul performanţei.
Date contact echipa Premian: 0735 519 633, contact@premian.ro .