Elon Musk, co-fondator Tesla Motors: Cum să fii un lider bun

         Atunci când agajații trec peste cuvântul șefului sau iau decizii fără să întrebe, de obicei, ies scântei.
Nu te enerva și nu te certa cu ei. Această situație poate deteriora acțiunea firmei, poate încetini vânzările sau poate cauza probleme legate de sănătatea fizică și psihică a angajaților. Totuși, ceva este necesar să faci. Elon Musk le-a trimis o scrisoare atunci când politica vânzărilor i-a fost încălcată: „Fără negocieri. Fără reduceri”.
Mai jos regăsiți adevăratul leadership explicat într-o scrisoare remarcabilă trimisă de Elon Musk către angajații săi.

       „Înainte de toate, vreau să vă felicit pentru partea importantă pe care o reprezentați în această companie.
Este absolut necesar să alătur, încă de la început politica firmei noastre, pe care o folosim neschimbată de 10 ani, din momentul în care s-au pus bazele acesteia: «Fără negocieri. Fără reduceri». Acest lucru fundamental integrității noastre a fost menținut chiar și în timpul recesiunii din 2008/2009.
        Este bine să oferi o reducere la achiziționarea unei mașini al cărei model este mai vechi, în cazul unui test de verificare sau dacă este deteriorată înainte de livrare. Tot ceea ce noi realizăm aici are un preț bine atribuit fiecărui vehicul. În orice caz, ceea ce vreau să spun este că niciodată – și asta înseamnă NICIODATĂ- nu se acordă o reducere unei mașini care va ieși din fabrică în condiții bune, cel puțin până nu i se va prezenta un motiv rațional bine întemeiat. Eu plătesc întotdeauna prețul întreg atunci când îmi cumpăr o mașină pentru că respect politica firmei respective, și astfel,  indiferent că vine un membru al familiei mele, un prieten sau o celebritate, aplic același regim.
         Nu cred că poate cineva să explice, plauzibil, unui client de ce el a plătit prețul întreg pentru un lucru, în timp ce alt client a beneficiat de o reducere, pentru același lucru. Nu este corect și este bine să știți că fie câștigăm într-o manieră dreaptă și corectă, fie pierdem cu onoarea intactă și ne acceptăm consecințele.
     De asemenea, am întrebat grupul nostru de finanțe, să mă asigur că avem doar o mașină livrată cu reducerea de un sfert. Aceștia îmi vor raporta fiecare caz în care o mașină va fi vândută în afara prețului stabilit.
Cu toate că acesta este un caz minor, este mult mai bine dacă nu există.
Îmi pare rău dacă am folosit un limbaj prea draconic. Vreau să știți că eu sunt mândru de munca pe care o depuneți, dar să luați în calcul faptul că integritatea noastră ca și companie depinde de voi, de noi toți. Clienții au nevoie să știe că pot avea încredere deplină în Tesla, că aceasta face lucrurile corecte.

Mulțumesc,

Elon.”

Ce se poate deduce din scrisoarea lui?

  1. A început prin a recunoaște că angajații companiei realizează o treabă excelentă și că este mândru de ei. Leaderii buni aduc în discuție realizările, menținând moralul ridicat și în locul criticilor, utilizează complimente.
  2. Explică situația folosind un limbaj direct și oferă exemple exacte. Se asigură că au înțeles ceea ce s-a întâmplat și că nu vor mai exista pe viitor asemenea probleme oferind exemple din politica firmei de la începutul existenței ei.
  3. Este axat pe o singură problemă și pe explicarea ei. Astfel, mesajul acestuia nu se transformă într-o listă de plângeri.
  4. Descrie stadiul în care se află afacerea și își asumă responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat. Se gândește la soluții pentru ca lucrurile să se îmbunătățească.
  5. Anunță că se va ocupa personal de verificarea tranzacțiilor.
  6. Încheie cu o notă personală în care le mai spune încă o dată angajaților că este mândru de ei în scopul apărării moralității și integrității angajaților săi.

Așadar, comunicarea expresivă și clară este un punct necesar pentru crearea unei companii unite, stabile și cu angajați pozitivi și deschiși.

Sursă text: http://www.inc.com/diane-currie-sam/elon-musk-shows-how-to-be-a-great-boss-in-one-simple-letter.html?cid=sf01002&sr

Postăm articole pe tema Leadershipului deoarece oferim:
1.Consultanță pe Managementul de Performanță;
2.Coaching de Performanță;
3.Coaching de Carieră.

Date contact echipa Premian: 0735 519 633 , contact@premian.ro .

Tu înțelegi pe deplin contractul de angajare?

Contractele de angajare sunt întotdeauna greu de descifrat. Toate actele necesare angajării conțin termeni specifici stilului funcțional juridic-administrativ și deseori aceștia nu sunt bine înțeleși. Mai jos regăsiți „traducerea” acestora pe înțelesul tuturor.

Când trebuie să semnezi un contract, citește! Dacă nu înțelegi, întreabă! Pune întrebări. Sunt gratis și deseori primești răspunsuri mai mult decât perfecte.

TERMEN

DEFINIȚIE

Acorduri colective

Acorduri stabilite între sindicate și angajatori ce vizează termenii și condițiile de angajare

 

Angajat

Persoană care lucrează pentru o altă persoană în schimbul unei plăți

 

Angajat de o agenție

Persoană angajată de o agenție de recrutare pentru o companie

 

Avantaje în natură

Cheltuieli realizate de un angajator ce sunt materializate în bunuri sau servicii. Acestea nu sunt impozabile

 

Cod de practici

Un set de norme care sunt stabilite pentru menținerea atmosferei adecvate locului de muncă

 

Concediere abuzivă

Concediere (v. concedierea) fără a avea un motiv real și corect

 

Concedierea

Încetarea contractului de muncă din inițiativa angajatorului sau din motive ce țin de salariat

 

Concediu anual (Vacanță)

Concediu plătit luat de sărbători sau în vacanțe (de obicei acesta este de 20 de zile pe an)

 

Concediu de maternitate

Perioadă de timp acordată unei angajate care este însărcinată sau care a născut

 

Concediu de paternitate

Concediu luat de un angajat (un bărbat) pentru o perioadă de timp în scopul creșterii copilului (aproximativ 2 ani)

 

Concediul de adopție

 

Concediu obținut de un angajat după adopția unui copil

 

Contract de angajare

Contract de muncă semnat la angajare între angajat și angajator după ce aceștia au acceptat condițiile ofertei și, respectiv cererii

 

Contract pe perioadă determinată

Contractul de angajare semnat pe o anumită perioadă de timp

 

Deduceri

Sume din salariu listate pe fluturaș

 

Discriminare

Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant un angajat față de alți angajați

 

Drept comun

Expresie ce desemnează norma juridică sau gruparea de norme juridice prin care se înfăptuieşte reglementarea legală generală a unui raport social sau a unui domeniu de raporturi sociale

 

Forță majoră

În cazul neprezentării la locul de muncă (din motive neprevăzute: accident), angajatul poate lăsa un substituitor (membru al familiei) pentru un interval de timp scurt

 

Hărțuirea

Orice formă de agresiune ce umilește, subminează sau victimizează angajatul

 

Lucrător domestic

Persoană care lucrează, în privat, acasă

 

Lucrător part-time

Persoană care lucrează cu jumătate de normă

 

Muncitor sezonier

Persoană care vine din altă țară, pe bază de contract pentru a lucra într-un anumit domeniu

 

Ore de lucru

Ore de muncă prevăzute în Codul Muncii

 

Ore suplimentare de muncă

Ore pe care angajatul le lucrează în afara programului obișnuit de lucru

 

Pauze

Perioade scurte de timp luate pentru relaxare după un anumit număr de ore lucrate

 

Plata

Salariul primit în urma muncii făcute

 

Procedură disciplinară

Faptă ce constă într-o acțiune săvârșită cu vinovăție de salariat prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă (dacă este cazul), ordinele și dispozițiile legale ale superiorului ierarhic

 

Propriul Angajat

Persoană care are grijă de propria afacere

 

Redundanță

Concediere atunci când se desființează un loc de muncă sau se închide o companie

 

Rezilierea contractului

Desființarea unui contract bilateral, cu executare succesivă în timp, ca urmare a neexecutării culpabile a obligațiiilor contractuale

 

Rezoluțiunea contractului

Sancţiune ce constă în desfiinţarea unui contract de muncă cu executare imediată, în cazul neexecutării responsabile a obligaţiilor de către una dintre părţi

 

Sărbători legale

Zile în care nu se lucrează, dar sunt plătite. Acestea se anunță de Guvern și se găsesc validate în Codul Muncii

 

Transfer de afacere

Intrarea în posesia unei afaceri atunci când două companii lucrează împreună

Sursă articol:
http://www.citizensinformation.ie/en/reference/checklists/checklist_glossary_of_employment_terms.html

Postăm articole pe tema Resurselor Umane pentru că oferim:

1.Servicii de Recrutare;

2.Servicii de Administrare de Personal;

3.Servicii de Consultanţă în sistem legal.

Date contact echipa Premian: 0735 519 633 , contact@premian.ro .

Tu ştii cum să scrii un anunţ de angajare?

Te-ai întrebat vreodată de ce în urma unui anunţ de angajare nu ai primit tocmai candidatul aşteptat? Noi îţi oferim câteva sfaturi utile referitoare la cerinţele pe care e important să le conţină textul tău.
Locul în care este publicat anunţul. De obicei, anunţurile publicate în mediul online sunt lungi şi pline de detalii inutile. Adesea, ele ajung la tot felul de potenţiali candidaţi şi nu la cei cu experienţă, care îndeplinesc condiţiile necesare angajării.
Sfat: dacă publicaţi anunţuri de angajare pe o platformă online, verificaţi ca acesta să fie încadrat într-o categorie bine stabilită şi cât mai simplu de „descifrat”.
Structura textului este de preferat să fie una simplă, deci anunţul să fie scurt, clar, concis şi atractiv. Detaliile pot îngreuna mesajul ce se doreşte a fi transmis şi îl pot transforma din anunţ într-o fişă a postului. Dacă sunt multe cerinţe şi este necesar ca potenţialii candidaţi să le ştie atunci când se prezintă la interviu, pentru a nu îngreuna textul, se recomandă să se folosească intertitluri. Acestea pot sublinia calităţile căutate la un angajat sau detaliile importante despre locul de muncă vizat.
Exprimările pompoase şi cerinţele exagerate pot descuraja candidaţii, chiar şi pe cei cu experienţă. Deci, dacă sunteți în căutarea unei persoane care să aibă abilităţi de comunicare bune, puteţi folosi expresia „disponibilitate şi capacitate de a aborda persoane necunoscute, astfel încât să le menţină interesul în timpul comunicării şi nu numai”. Pe de altă parte, angajatorii au tendinţa de a scrie în anunţ date din fişa postului (calificare, experienţa). Este recomandabil ca acestea să fie înlocuite cu aşteptările pe care le are de la angajat, respectiv cu câteva calităţi şi atuuri ale persoanei căutate, eventual responsabilităţile şi sarcinile cele mai importante pe care le va realiza după angajare.
În ceea ce privește titlul, vă sugerăm ca acesta să să fie strâns legat de job-ul căutat. El reprezintă partea cea mai importantă a anunţului şi poate atrage sau dimpotrivă. Acesta poate delimita audienţa şi poate scoate în evidenţă profilul persoanei căutate.
E bine ca fiecare anunţ să conţină 2-3 fraze descriptive referitoare la firma angajatoare: care este domeniul de activare, ce fel de companie este (autohtonă/investiţie străină) şi ce o diferenţiază pe piaţă. Logo-ul companiei sau alte detalii specifice pot fi infiltrate strategic pentru a oferi un impact mai impunător.
Important: amintiți-vă ca la sfârşit să apară datele de contact ale firmei în mod vizibil şi cât mai clar.
Când textul este scris, se cunoaşte profilul celui care urmează să fie angajat şi există şi informaţii care pot determina imaginea companiei, plasează-l unui coleg pentru a-l citi cu voce tare. Împreună vedeţi dacă se înţelege pentru ce post este creat textul şi dacă cel care este interesat de post reuşeşte să cunoască şi câteva detalii importante despre locul în care ar putea lucra.
Sper că v-am fost de folos! Numai texte clare!

Postăm articole pe tema Procesului de Recrutare pentru că oferim:
1.Servicii de Recrutare;
2.Consultanţă pe Managementul Performanţei;
3.Coaching de Carieră.

Date contact echipa Premian: 0735 519 633, contact@premian.ro.